Wednesday, December 12, 2012

Panduan pemakanan semasa Hamil

Entry kali ni berkisar tentang penghamilan.... Tahniah jika anda hamil!!!Saya pasti ramai ibu-ibu dan bapa mahukan anak dan juga mahukan nutrisi yang terbaik untuk anak dalam kandungan. Jadi di sini saya ceritakan serba sedikit mengenai pemakanan yang diperlukan untuk bayi dalam kandungan dan juga ibu yang hamil...

Untuk memastikan janin berkembang dengan sihat dan menurut potensi sepenuhnya, khasiat pemakanan merupakan suatu aspek yang pening sewaktu hamil. Berikut adalah panduan pemakanan untuk ibu hamil:

Keperluan
Mengapa diperlukan
Sumber-sumber
Karbohidrat
Karbohidrat kompleks merupakan sumber penting untuk serat dan tenaga dan ia membantu mengelakkan sembelit.
Nasi, bijirin, roti bijirin, pasta, kentang
Lemak
(Omega guard)
Asid-asid lemak poli-tak –tepu rantaian panjang (LCPUFA), seperti DHA (asid dokosaheksaenoik) dan ARA (asid arakidonik), menyumbang kepada pembentukan otak dan mata janin
Ikan-ikan yang berminyak (makerel,hering,salmon,tuna,sardin,kerapu dan wrasse);biji rami,walnut Inggeris, kacang soya,taufu dan minyak sayuran seperti minyak jagung, kanola dan soya.
Protin (ESP)
Asid-asid amino yang membentuk protin adalah amat penting dalam tumbesaran bayi.
Daging,kekacang,hasil tenusu
Bahan Galian (Ostematrix, Vitalea, Zinc Complex)
Kalsium amat diperlukan untuk membentuk tulang dan gigi yang kuat 

Zat besi membantu dalam penghasilan hemoglobin, yang membawa oksigen 
untuk perkembangan bayi yang optimum

Magnesium mengurangkan punca berlakunya sawan, kelahiran pra-matang dan pendarahan vagina

Zink diperlukan untuk perkembangan janin yang normal. Ianya juga membantu dari  segi pembangunan tingkahlaku neuro dan ketahanan melawan penyakit bay
Hasil tenusu, sayur-sayuran hijau



Daging tanpa lemak,sayur-sayuran hijau tua, roti bijirn




Sayur-sayuran hijau,hasil tenusu,kekacang



Daging,telur,ikan,kekacang
Vitamin (B Complex, Ostematrix)
Vitamin B6 diperlukan untuk metabolisma protin

Asid folik membantu mengurangkan risiko kerosakan tiub saraf

Vitamin C penting dalam pembentukan tukang dan gigi

Vitamin D diperlukan supaya tulang, tisu dan gigi bayi berkembang dengan sempurna
Daging,sayur –sayuran,telur, kekacang,bijirin

Buah-buahan,sayur-sayuran,daging



Buah-buahan, sayuran hijau


Susu, telur,sardin,cahaya matahari (membantu kulit menghasilkan vitamin)
Air
Memastikan tubuh sentiasa mengekalkan   kandungan air yang sesuai untuk memproses nutrien daripada makanan dan dalam pembentukan sel-sel baru. Kita perlu minum antara 6-8 gelas air sehari
Air,jus buah-buahan, susu
Serat (Alfalfa)
Serat diperlukan untuk mengelak daripada sembelit dan buasir
Kentang,bijirin,kekacang,biji-bijian,sayur-sayuran,buah-buahan segar


sumber: Mead Johnson

Melihatkan kepada sumber pemakanan yang diperlukan oleh ibu hamil, saya ada juga menyenaraikan di dalam kurungan produk Shaklee yang boleh membantu dalam memberikan khasiat nutrisi yang diperlukan oleh ibu hamil serta bayi dalam kandungan. 

Jika anda berminat, sila hubungi kami untuk mendapatkan maklumat lanjut.....

Shaklee Independent Distributor 
Nor Hana 
Shaklee Independent Distributor 
Shaklee ID - 862687 
Anda Berminat? utk sebarang pertanyaan / pesanan hubungi kami di : 
SMS/Whatsapp : 012 -3797372 
Emel : sihatbooster@gmail.com 
Facebook : Nor Hana / Mohd Faiz Hashim 
* Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...