Untuk memastikan janin berkembang dengan sihat dan menurut potensi sepenuhnya, khasiat pemakanan merupakan suatu aspek yang pening sewaktu hamil. Berikut adalah panduan pemakanan untuk ibu hamil:
Keperluan
|
Mengapa
diperlukan
|
Sumber-sumber
|
Karbohidrat
|
Karbohidrat kompleks merupakan sumber penting untuk serat dan
tenaga dan ia membantu mengelakkan sembelit.
|
Nasi, bijirin, roti bijirin,
pasta, kentang
|
Lemak
(Omega guard)
|
Asid-asid lemak poli-tak –tepu
rantaian panjang (LCPUFA), seperti DHA (asid
dokosaheksaenoik) dan ARA (asid arakidonik), menyumbang
kepada pembentukan otak dan mata janin
|
Ikan-ikan yang berminyak
(makerel,hering,salmon,tuna,sardin,kerapu dan wrasse);biji rami,walnut
Inggeris, kacang soya,taufu dan minyak sayuran seperti minyak jagung, kanola
dan soya.
|
Protin (ESP)
|
Asid-asid amino yang
membentuk protin adalah amat penting dalam tumbesaran bayi.
|
Daging,kekacang,hasil tenusu
|
Bahan Galian (Ostematrix, Vitalea,
Zinc Complex)
|
Kalsium amat diperlukan untuk membentuk tulang dan gigi yang
kuat
Zat besi membantu dalam penghasilan hemoglobin, yang membawa
oksigen
untuk perkembangan bayi yang
optimum
Magnesium mengurangkan punca berlakunya sawan, kelahiran pra-matang
dan pendarahan vagina
Zink diperlukan untuk perkembangan janin yang normal. Ianya
juga membantu dari segi pembangunan tingkahlaku neuro dan
ketahanan melawan penyakit bay
|
Hasil tenusu, sayur-sayuran hijau
Daging tanpa lemak,sayur-sayuran
hijau tua, roti bijirn
Sayur-sayuran hijau,hasil
tenusu,kekacang
Daging,telur,ikan,kekacang
|
Vitamin (B Complex, Ostematrix)
|
Vitamin B6 diperlukan untuk metabolisma protin
Asid folik membantu mengurangkan risiko kerosakan tiub saraf
Vitamin C penting dalam pembentukan tukang dan gigi
Vitamin D diperlukan supaya tulang, tisu dan gigi bayi
berkembang dengan sempurna
|
Daging,sayur –sayuran,telur, kekacang,bijirin
Buah-buahan,sayur-sayuran,daging
Buah-buahan, sayuran hijau
Susu, telur,sardin,cahaya matahari
(membantu kulit menghasilkan vitamin)
|
Air
|
Memastikan tubuh sentiasa
mengekalkan kandungan air yang sesuai untuk memproses nutrien daripada makanan dan dalam
pembentukan sel-sel baru. Kita perlu minum antara 6-8 gelas air sehari
|
Air,jus buah-buahan, susu
|
Serat (Alfalfa)
|
Serat diperlukan untuk mengelak daripada sembelit dan
buasir
|
Kentang,bijirin,kekacang,biji-bijian,sayur-sayuran,buah-buahan
segar
|
sumber: Mead Johnson
Melihatkan kepada sumber pemakanan yang diperlukan oleh ibu hamil, saya ada juga menyenaraikan di dalam kurungan produk Shaklee yang boleh membantu dalam memberikan khasiat nutrisi yang diperlukan oleh ibu hamil serta bayi dalam kandungan.
Jika anda berminat, sila hubungi kami untuk mendapatkan maklumat lanjut.....
Nor Hana
Shaklee Independent Distributor
Shaklee ID - 862687
Anda Berminat? utk sebarang pertanyaan / pesanan hubungi kami di :
SMS/Whatsapp : 012 -3797372
Emel : sihatbooster@gmail.com
Facebook : Nor Hana / Mohd Faiz Hashim
* Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit
No comments:
Post a Comment