Pages

DISCLAIMER :

Semua produk kami adalah Halal , Sentiasa Selamat , Sentiasa Berkesan dan Sentiasa Mesra Alam...Kesan ke atas setiap individu adalah berlainan dan tidak boleh sama antara satu sama lain. Krisis penyembuhan juga boleh berlaku dan kesannya adalah berlainan untuk setiap individu. Pengambilan Shaklee adalah sebagai mencari jalan untuk meningkatkan kesihatan dan bukan untuk merawat mana-mana penyakit.

Thursday, October 18, 2012

Apa itu kalsium...

Kalsium...mmmm...kalau cakap pasal kalsium ni mesti ramai yang ingat diary products macam susu, keju, soya dll....Tapi, jangan tak tau ye Shaklee pun ada tau produk kalsium ni iaitu....Ostematrix...

Ha...kalau dulu saya ada upkan post berkenaan kaki susu...kali ni nak cerita apa itu kalsium dari segi pemahaman saya...kenapa kalsium tu penting...apa simptom kekurangan kalsium...almaklumla...kalau dah baca sendiri lebih pahamkan....so, sila baca ye....untuk pengetahuan dan menambah ilmu di dada...

Apa sebenarnya kalsium ni ?

Kalsium sebenarnya adalah mineral yang terbanyak terdapat dalam badan kita iaitu lebih daripada 90% bahan keras dalam tulang dan gigi. Ia diperlukan untuk pembentukan dan bagi mengekalkan tulang yang kuat serta gigi yang sihat. Ianya adalah lebih kurang 1.5 % daripada berat badan manusia.



Mana boleh kita dapatkan kalsium?

Kalsium ni..memang tak boleh didapati secara semulajadi daripada badan...kita boleh dapatkan daripada 2 cara:

1. Melalui pemakanan harian yang seimbang
2. daripada badan sendiri bila kita tidak mengambil makanan yang seimbang dan ada sumber kalsium

Kenapa badan kita perlukan kalsium ?

Mmmmm....kenapa ye dalam tv banyak betul iklan susu untuk ibu mengandung untuk kanak-kanak ...macam-macam jenis...daripada susu tepung sampaila susu kotak....ha....sebabnya kalsium ni penting untuk badan...apa pentingnya....moh la baca...

Kalsium penting untuk:

1. Pertumbuhan tulang dan gigi yang baik
2. Membantu mengelakkan daripada tulang rapuh (osteoporosis) - jika tulang rapuh mudah patah dan menyebabkan masalah
3. Menguatkan tulang dan gigi
4. Membantu dalam mengurangkan sakit-sakit sendi, lenguh2, kebas
5. Mengurangkan kekejangan otot
6. Membantu dalam pembekuan darah 
7. Membantu mengurangkan sengugut
8. Membantu pesakit insomnia - lena tidur

Siapa yang perlukan kalsium ni...

Ha...satu soalan yang bagus...Sebenarnya semua orang memerlukan kalsium..cuma dalam kuantiti yang banyak atau sedikit...tapi kalsium lebih diperlukan untuk golongan berikut:

a. Wanita yang berumur dan telah menopaus - kerana hormon estrogen telah berkurangan dan menyebabkan kalsium kurang diserap.
b. Pesakit yang menghidap tulang rapuh / osteoporosis 
c. Wanita yang mengandung dan menyusukan bayi
d. Vegetarian - kerana tidak memakan makanan daripada sumber haiwan. Memang ada sumber makanan daripada sayu-sayuran tapi, kuantiti kalsiumnya agak sedikit.
e. Mereka yang mempunyai masalah lactose intolerant - tak boleh memakan makanan daripada sumber dairy product.

Apa yang perlu ada dengan kalsium?

Ha...nape pulak kena ada benda lain dengan kalsium nih...Kalsium saja tak cukup ke? Ok ni kena buka mata sikit ni....bukan nak kata kalsium saja tak cukup...ok sebenarnya...tapi menurut kajian...ni petikan daripada Medical New Today dan Harvard Health Publication ye....
Vitamin D helps our bodies absorb and retain calcium in the bones. "
Jadi maknanya ...Vitamin D diperlukan untuk membantu dalam penyerapan kalsium yang lebih baik dan membantu ianya disimpan di dalam tulang.... 


Ha...bukan Vitamin D saja...Magnesium pun diperlukan untuk membantu dalam penyerapan kalsium...ce tengok petikan daripada The Magnesium Website Online Library....
"Magnesium is needed for calcium absorption.... " 
"While magnesium helps our body absorb and retain calcium, too much calcium prevents magnesium from being absorbed"
"A magnesium-rich diet can be helpful both for arthritis and to help prevent osteoporosis"
Jadi, magnesium pun membantu dalam penyerapan kalsium dan menyimpan kalsium di dalam tulang...Ada lagi...kalau kekurangan magnesium pun boleh menyebabkan artritis dan osteoporosis...

Di dalam Medical News Today juga ada menyatakan kalsium dan magnesium di perlukan untuk membantu seseorang itu tidur dan mengelakkan daripada insomnia...Di dalam website Build Better Sleep... pun bersetuju yang kalsium dan magnesium membantu untuk pesakit yang mengalami insomnia....tapi ada lagi....magnesium juga baik untuk:
- it’s used in the proper formation of bone

- it helps regulate body temperature

- it’s part of maintaining normal muscle and nerve function

- used for releasing energy from muscles

- helps manufacturing proteins

- aids in the absorption of calcium
So....dah nampakkan kenapa kalsium, magnesium dan Vitamin D tu pentingkan....

Sudah panjang lebar dah penjelasan kalsium kan...jadi semuanya terpulang pada kita ye...kalsium,magnesium dan vitamin D semuanya diperlukan bersekali untuk tubuh badan...semuanya memang kita boleh dapat daripada pemakanan kita yang seimbang...tapi, bagi orang yang tak berapa rajin macam saya untuk mengira kalori dan juga agak sibuk serta agak kurang minum susu...jadi Ostematrix la jawapannya.... tak perlu susah2 nak kira berapa banyak yang kita perlu ada...

Shaklee OsteMatrix membekalkan:


- 1,000 mg (100% DV) unsur kalsium daripada sumber-sumber yang mempunyai tahap kepekatan yang tinggi dan mudah diserap dari alam semula jadi

- 400 mg (100% DV) magnesium untuk membantu menggabungkan kalsium ke dalam tulang serta menguatkannya

- 400 IU (100% DV) vitamin D untuk merangsang penyerapan kalsium


Cara memakannya:

Makan 4 biji setiap hari - 2 biji selepas makan malam dan 2 biji sebelum tidur...kalau terlupa makan selepas makan malam boleh makan terus 4 biji sebelum tidur....kenapa pulak makan sebelum tidur...boleh baca ye kat sini....


Nak order dengan kami Ostematrix? Boleh...kecil tapak tangan nyiru kami tadahkan...hehehehe.....PM / Whatspp / SMS ye....pembelian dengan kami akan ada EXTRA,EXTRA ye...nak tau apa EXTRA nye...jangan segan2 PM / Whatspp / SMS kami ye.....

Shaklee Independent Distributor
Anda Berminat? utk sebarang pertanyaan / pesanan.
SMS/Whatsapp : 012 -3797372
Emel : sihatbooster@gmail.com
Facebook : Nor Hana / Mohd Faiz Hashim
* Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...